Rawfood Varia

Rawfood varia, nieuws, info en weetjes

Gember, supergezond natuurmedicijn en smaakvol

In de Aziatische cultuur wordt gember niet alleen gebruikt in de keuken maar ook voor medicinale doeleinden.

Gember is enorm goed voor een goede spijsvertering en het verbranden van calorieën. Met gember haal je meer bouwstenen uit je voeding. Dat komt door de stof zingibain.

Er is volgens o.a. Deense onderzoek* geen stof op aarde die zulke krachtige eiwitverterende enzymen bevat dan de zingibain.

Gember is zuiverend en werkt pijnstillend. Gember is een antioxidant, superfood, werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftigend, ademverfrissend, is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten, diarree, menstruatiepijn, impotentie, kortom gember heeft veel voordelen.

In gember zitten veel medicinale werkzame stoffen. Gember bevat gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol, pheilandreen en shogaol.

Gember is een uitstekende bron van magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6. Gember bevat actieve en krachtige antioxidanten zoals polyfenolische verbindingen. Deze anti-oxidanten hebben effecten op onze lichaamscellen zoals anti-inflammatoire en anti-tumor.

Het helpt om het hart te beschermen, het cholesterol te verlagen en ter verlichting van ziektes in het spijsverteringskanaal. Bij verschillende mensen kan gember helpen om het geheugen te trainen en deels te terug te krijgen. Daarom wordt het product soms gebruikt bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

Gember stimuleert de aanmaak van speeksel waardoor de vertering van het voedsel kan verbeteren, het helpt tegen misselijkheid en braken.
Gember zou bovendien de groei van darm-kanker-cellen doen afnemen. Gember stimuleert ook de bloedcirculatie.
Gember wordt al generaties lang gebruikt omdat het libido door het gebruik ervan gestimuleerd zou worden.

Rauw

Veel mensen vinden rauwe gember lekker, deze vorm is het meest populair in Zuidoost Azië; verse gember wordt gekneusd of fijngehakt, eventueel gedurende enkele uren in water geweekt en vervolgens toegevoegd aan het gerecht vlak voor het opdienen. Dit levert een frisse, kruidige en sterke smaak op.

Let wel:
Sommige mensen krijgen brandend maagzuur bij het toepassen, en is het beter om een lagere dosering in te nemen of ermee te stoppen.
Gember werkt ook bloedverdunnend. Pas dus op met het gebruik van gember als u al een bloedverdunner gebruikt.
Gember kan ook de afgifte van galzuur verhogen. Mensen met galstenen of problemen met de galblaas moeten dus oppassen om extra gember toe te gaan voegen aan hun eetpatroon.


*Dr. Stephen Fulder, Gember, geschiedenis, recepten en medicinale werking
bronnen: wikipedia, foodinfo, preventiegezondheidszorg

Share |