Rawfood Varia

Rawfood varia, nieuws, info en weetjes

Knoflook, uiterst gezonde rauwe smaakmaker


Knoflook (allium sativum) is een plant uit de lookfamilie. Ui en bieslook behoren ook tot deze familie en zijn net als knoflook bolgewassen.

Knoflook bevat onder andere de stof allicine.
Deze stof is een antibioticum dat van nature te vinden is in knoflook.
Allicine is alleen echt werkzaam als het onverhit is geweest, dus het beste kun je knoflook rauw gebruiken. Een uiterst geschikte en gezonde smaakmaker dus voor rawfood recepten!

Veel componenten in knoflook zijn zwavelverbindingen. Deze worden bijna allemaal door het lichaam verteerd, behalve allylmethylsulfide (AMS). Dit wordt niet verteerd in de ingewanden, maar opgenomen in het bloed. Het bloed brengt de AMS naar de longen en de huid waar het een, voor anderen, onprettige geur veroorzaakt

Vaak is het toch de angst voor deze geur waardoor mensen het laten liggen. Gelukkig kun je hier wel wat tegen doen;

- Combineer knoflook met peterselie voor neutralisatie
- Was je handen snel na het bereiden ter voorkoming van intrekking
- maak gebruik van het kruid Kardemom, dit werkt vaak goed tegen een slechte adem
- het verwijderen van de kern van de knoflook ( let wel; in deze kern zitten de meeste voedingsstoffen in en die krijg je niet binnen als je deze verwijdert)

Al in de oudheid werd knoflook gegeten, vooral in de landen rond de Middellandse Zee en in Azië. In die vroegere tijden werd knoflook ook regelmatig gebruikt als middel tegen allerlei kwalen, infecties, wonden, zweren, zwakte en tumoren. In het oude Egypte werd de knoflookplant zelfs als heilig beschouwd.
In Rusland wordt knoflook ook wel 'penicilline voor de armen' genoemd.
Share |