Rawfood Varia

Rawfood varia, nieuws, info en weetjes

Groente en fruit verkleinen kans op nierstenen


Uit een verschenen onderzoek in het Journal of Urology, is gebleken dat vrouwen in de postmenopauze een lager risico hebben op nierstenen als ze veel fruit en groenten eten.
Ook het eten van veel vezels verlaagt dit risico.

De onderzoekers bestudeerden gegevens van ruim 80.000 vrouwen in de postmenopauze. Bijna 3.000 vrouwen (3,5%) kregen in de loop van de studie een niersteen. Bij vrouwen die niet eerder een niersteen hadden gehad, verminderde het risico op een niersteen met het eten van meer vezels met 6%-26%. Door het eten van meer fruit verminderde dit risico met 12%-25% en meer groenten 9%-22%.

Risicofactoren zoals veel calorieën, vocht, natrium, dierlijke eiwitten en calcium inname, verhogen de kans op nierstenen.

Lees hier het volledige onderzoek (Eng.)



 

Share |