Rawfood Varia

Rawfood varia, nieuws, info en weetjes

Chiazaad is erg gezond, maar eet het niet droog


Chiazaad is afkomstig uit Centraal- en Zuid-Mexico en Guatemala. Al voordat Columbus Amerika ontdekte werd het geteeld door de Azteken. Nog steeds wordt het in deze landen veel gebruikt. Ook in Nederland zijn de chiazaden bezig met een opmars en wordt het door steeds meer mensen gegeten. Het zaad komt van de Mexicaanse muntplant Chia. De bloemen van deze plant produceren de kleine zaadjes.
Chiazaad is rijk aan goede voedingsstoffen. Het bevat eiwitten, antioxidanten, calcium, kalium, ijzer, foliumzuur, omega-3-vetzuren en borium.

Chiazaad helpt bij het afvallen omdat de zaadjes opzwellen zodra ze in vocht terechtkomen, waardoor je je sneller verzadigd voelt.
Daarom is het een slecht idee om de zaadjes droog te eten en te laten volgen door een glas water, omdat ze niet de tijd krijgen om je maag te bereiken voor ze opzwellen.

In Amerika kwam recent een man op de spoedafdeling van het ziekenhuis terecht met ernstige slikproblemen omdat hij eerst de chiazaadjes at, meteen gevolgd door water te drinken.
Eerst laten opzwellen in water of sap dus!


 

Share |